HARSÁNYI ZSOLT:
A FIATALOK TANULJANAK,
BESZÉLJENEK IDEGEN NYELVET ÉS
LEGYENEK SZORGALMASAK

Az AXIÁL 30 év alatt egy 1 fős betéti társaságból Magyarország egyik legsikeresebb családi vállalkozásává nőtte ki magát, és a hazai mezőgazdasági és építőipari gépszegmens meghatározó cége lett. Harsányi Zsoltot, a vállalat tulajdonos-ügyvezetőjét kérdeztük az elért eredményekről, illetve arról, milyen tanácsot adna a fiatal pályakezdőknek.

Grundonline: Mi az AXIÁL sikerének a titka, mi volt az a faktor, ami már az induláskor megkülönböztette a hasonló versenytársaktól?

Harsányi Zsolt: 1991-ben betéti társaságként, mindössze 1 fő alkalmazottal – aki jelenleg is az AXIÁL Kft. dolgozója – indítottuk vállalkozásunkat, majd váltunk száz százalékban családi vállalkozássá. A legerősebb mozgatórugónk a kényszer volt, hogy el tudjuk tartani a családunkat. Kemény, munkás évek voltak azok, de ha őszinte akarok lenni, most is így működünk. Jó kollégák, szakértelem, szorgalom és némi szerencse jellemzi tevékenységünket. Szerencsés vagyok, mert a kollégáimban megbízom, mindemellett szeretem a szakmám, így teljesen természetes, hogy mindig is benne voltam, vagyok a napi munkában.

G.: Miért döntöttél az építőipari üzletág elindítása mellett? Ezen a területen milyen sikerekről számolnál be leginkább?

H.Zs.: Bizonyos értelemben ez is egy kényszernek volt köszönhető. Recesszió terhelte 2003-ban a mezőgazdaságot, ezért az optimális kapacitás-kihasználáshoz kerestem plusz tevékenységet. A mezőgazdaságban akkorra már népszerűvé vált Manitou márka építőipari gépei mellett a Hyundai-ra esett az első választás. Ez a két védjegy adja most is építőgépeink gerincét. A 2003 óta eltelt évek alatt sok jó terméket vettünk fel palettánkra, ezzel jelentős piaci részesedést sikerült elérnünk.

G.: Melyek most a gépforgalmazók legnagyobb kihívásai? Van-e különbség a mezőgazdasági és az építőipari gépforgalmazás között ilyen szempontból?

H.Zs.: Szállítási határidők, alapanyaghiány, infláció, árfolyam, ezek mindkét ágazatot sújtják, és szintén közös, hogy az ellátási láncok mindkét iparágban elszakadtak. Talán a fő különbség, hogy a mezőgazdasági gépek komplexebbek, több alkatrészből állnak és sok a gépekben a külső beszállítóktól származó tartozékok részaránya. Egy kombájn 55 ezer darabból áll, amihez 8 000 különböző féle alkatrészfajtára van szükség. Ezeknek kell együtt rendelkezésre állnia egy gép legyártásához.

G.: Mire számítasz a következő években építőipari fronton?

H.Zs.: Azt gondolom, kis zökkenő után újra erőteljes növekedésnek indul az építőipar, hiszen van mit építeni. Sok kis- és közepes építőgépre van szükség, az iparág rapid módon fog növekedni. Egyre több helyen kitiltják a belsőégésű motoros építőgépeket, helyükbe a hidrogén- és elektromos hajtás lép.

G.: Az AXIÁL-nak nagy szerepe van abban, hogy Magyarországon legyen mezőgazdasági gépgyártás (pl. Claas Törökszentmiklós). Van-e realitása annak, hogy hasonló törekvések az építőgépeknél is megvalósuljanak?

H.Zs.: Jó az irány, tudomásom szerint sok partnerünk tapogatózik ebbe az irányba. Meglehet, hogy belátható időn belül több ilyen gyár építéséről értesülhetünk. Bízzunk benne, hogy találnak a gyárakba dolgozókat is….

G.: Az innováció mennyire van jelen az AXIÁL életében? Mennyire fontos ez a téma a versenyképesség megőrzése vagy a cég jövőképe szempontjából.

H.Zs.: A cég alapításától kezdve folyamatosan fejlesztünk, nálunk ez irányadó alapvetés, szerintem ez a jövő egyik záloga. SAP-vel dolgozunk már 10 éve és folyamataink további fejlesztése is napirenden van. A digitális világ minden fellelhető vívmányát alkalmazzuk. Tudjuk, hogy a ma innovációja a holnap nyereségét fogja megtermelni.

G.: Mennyire tartod innovatívnak a mezőgazdasági szektort, illetve az építőipart? Ha a hazai építőiparról beszélünk, miben lehetne még fejlődni innováció terén?

H.Zs.: Ma a mezőgazdaság és az építőipar a világban létező legkorszerűbb technológiákat alkalmazza. A technika tehát rendelkezésre áll, a motivált felhasználó inspirálása a mindenkori kihívás.

G.: Milyen tanácsot adnál egy pályakezdő fiatalnak, aki az építőipar felé kacsingat?

H.Zs.: Tanuljon, beszéljen idegen nyelvet és legyen szorgalmas!