LITRACON:
EGY MAGYAR
INNOVÁCIÓ NYOMÁBAN

Az üveg betonba helyezésének ötlete régre nyúlik vissza, de sokáig senki nem találta a megfelelő megoldást. Végül egy fiatal magyar építészmérnök megoldotta a megoldhatatlannak tűnő feladatot, és megalkotta a Litracon fényáteresztő betont.

A különleges építőanyag feltalálója nem más, mint Losonczi Áron építészmérnök, akinek a személyéről és életéről már többet megtudhattak azok, akik meghallgatták a Grund Extra legújabb podcast adását. Ebben a cikkben pedig magát a Litracon (Light Transmitting concrete) üvegbeton építőanyagokat vesszük szemügyre. 2001-ben, az akkor 24 éves Losonczi Áron alaposan felkavarta a szakmát az egész világon, amikor előrukkolt találmányával, a Litracon fényáteresztő betonnal. A lendület azóta is kitart: folyamatosan fejleszti és gyártja a speciális építőanyagot.

EGY NÉGYZETMÉTER, 20 MILLIÓ OPTIKAI SZÁL

Az ötlet kapcsán felidézte, hogy az üvegbeton nem egy új anyag: már a rómaiak is használtak olyan technológiát, amivel üvegfragmentumokat helyeztek betonba. Ezzel ellentétben ő nem fragmentumokat, hanem optikai szálakat épít a betonba. Hozzátette, hogy ilyen technikát is használtak már művészeti célokra, tehát ez önmagában nem jelentett újdonságot. Szerinte, ami viszont az volt, az az, hogy egy olyan eljárást talált ki, melynek során ezeket a törékeny, vékony szálakat nagy mennyiségben, hatékonyan bele tudja rakni a betonba.

MENNYI AZ ANNYI?

Erre van pontos adat is: egy négyzetméternyi transzparens betonba 20 millió hajszálvékony optikai szálat kell belerakni, ezek pedig átvezetik a fényt a kemény anyagon. A feltaláló kiemelte, hogy a Litracon újdonsága többek között a homogén megjelenésében rejlik. A benne található optikai szálak teljesen belekeverednek a betonmasszába, így az eddig ismert üvegbeton megoldásoktól eltérően a szemlélők egy egyöntetű betonfelületet láthatnak.

A PIXELBETON PANELEK EMELTMAGASSÁGÚAK IS LEHETNEK

Elmondása szerint a fejlesztés azért is kaphatott ekkora figyelmet hazai és nemzetközi szinten, mert a gyártási technológián túl a laikusok is egyből kiszúrják, amint a termék fényt kap, hogy nem egy átlagos építőanyagról van szó.

A TOVÁBBGONDOLT VÁLTOZAT

A hangos hazai és nemzetközi siker, és elismertség mellett az üzleti szektor is megmutatta magát a Litracon kapcsán, de sajnos nem pozitív értelemben. Losonczi Áron kénytelen volt egy multinacionális céggel hosszú ideig pereskedni a szabadalmi jogokkal kapcsolatban. Végül ezt az akadályt is sikerrel vette, de előrelátóan, hogy biztosra menjen megalkotta a Litracon pXL-t, közismertebb nevén pixelbetont.

ÉKSZERKOLLEKCIÓ ÜVEGBETONBÓL

Ebben a Classic elnevezésű változattal ellentétben nem optikai szálak, hanem egy speciális műanyag csapokból álló idom vezeti a fényt. Az elnevezés a felületen szabályosan megjelenő fénypontokra, pixelekre utal, az „XL” pedig a nagy elemméretre – ismertette. Ezt azért is fontos kiemelni, mert az ilyen típusú betonpanelek akár emeletmagasságúak is lehetnek, ami jelentősen megkönnyíti a beépítést.

A FELHASZNÁLÁSI TERÜLETEK

A feltaláló szerint a klasszikus üvegbetont akkor érdemes alkalmazni, amikor a szemlélődők közel mehetnek hozzá és akár meg is érinthetik a különleges, természetes hatású fénymintát. Elsősorban a belsőépítészetben, illetve design termékek létrehozására alkalmas. Készítettek már belőle olyan ékszerkollekciót is, amely ezt az anyagot használja fel ékkövek helyett gyűrűkön és medálokon. A pixelbeton pedig, ahogy fentebb is volt róla szó, nagyobb léptékben állja meg a helyét, akkor, amikor nagy összefüggő felületeket, például válaszfalakat, vagy homlokzatburkolást kell kialakítani. Szerinte akkor is ezt érdemes választani, ha előre megalkotott mintát szeretne valaki a felületen látni. További előnye, hogy nagy elemméretben tudják gyártani és vasalással is erősíthető.

EZEK ALAPJÁN ELMONDHATÓ, HOGY AZ ANYAGOK KÜLÖNBÖZŐ MÉTERŰ ÉS FUNKCIÓJÚ MUNKÁKHOZ ALKALMASAK, DE AZ ÍZLÉS KÉRDÉSE IS DÖNTŐ, HOGY A MEGRENDELŐ TERMÉSZETES MINTÁT, VAGY EGYSZERŰBB, SZABÁLYSZERŰBB ELOSZTÁST SZERETNE LÁTNI

– fűzte hozzá Losonczi Áron.